16 Haziran 2012 Cumartesi

Kaplan Karides



Kaplan Karidesin Özellikleri :
Genel Adı: Kaplan karides, tiger shrimp

Bilimsel Adı: Caridina cf. cantonensis Tiger

Boyut: 2.5 – 3.0 cm

Sıcaklık: 21 -26 C

Su Sertliği: 6,8 – 7.2 PH

Gıda: Etçil,otçul

Orijin: Güney Çin

Zorluk Seviyesi : 1

Üretim Zorluk Seviyesi: 1

Açıklama : Kolay üretilebilen ve bakımı kolay olan bir türdür. İlk başlayanlar için önerilen bir türdür.

Özet Bilgiler:

Yaygın Adı: Kaplan Karides
Bilimsel Adı: Neocaridina sp. "tiger", Caridina Cantonensis sp. “Tiger”
Uzunluk: 2,5 - 3,5 cm.
Isı: 21 – 26 C. arasında en iyi performansı verir
Beslenme: Alg ve balık yemi
Orijin: Güney Çin
Larva Geliştirme Türü: Larva yumurtadan çıktıktan sonra bağımsız bir yaşamı oluyor. Yetişkinlerinin minyatür bir görünümünde. Planktonik Larval aşaması yoktur.

Detay Bilgiler:

Kaplan Karides, Güney Çin’in değişik görünüme sahip güzel bir alg yiyen karidesidir. Alışkanlıkları ve yapısı Arı Karidesi’ne çok benzer ve onun gibi Chine Serrata türüne aittir. Kendi renkleri yeterince dikkat çekici olsa bile koyu mavi renkli bir türü de bulunmaktadır. Aşağıdaki resim bu türün güzel örneklerinden birini sergilemektedir.
Renkleri itibariyle de karides tankında muhafaza edilecek çok güzel bir türdür. Sarı kafası, sarı kuyruğu ve vücudundaki düzgün siyah çizgileri ile oldukça dikkat çekicidir.

Ayrıca bu tür, tatlı sularda kolaylıkla üretilebilen güzel bir karidestir. Özelliklerinin getirdiği avantaj ile hobide geniş bir alana yayıldıkça acemi akvaristlerin arasında da bir anda popüler duruma geldi. Kaplan Karides, Kırmızı Kiraz Karidesten sonra üretilmesi birazcık daha zor olan bir karides olması nedeniyle akvarist tarafından üretilmesi hedeflenen bir amaç olarak görülmektedür. Diğer bir ifade ile, Kırmızı Kiraz Karidesi üreten akvarist için sıra Kaplan Karidesi üretmeye gelmiştir.
Kaplan Karidesi, Arı Karidesi ile Çinli Zebra Karides ile ve Kristal Kırmızı Karides ile çaprazlama yapabileceği için melez ırk elde edilmek istenmiyorsa, bu üç tür karidesi ayrı tanklarda muhafaza etmek gerekir.

Karidesin Geçmişi:
Kaplan Karides, diğer Asya ülkelerinde tanındığı gibi yabani ve güzel bir karides türüdür. Kaplan karidesin Kırmızı Kaplan Karides gibi tanımlanmış ve daha tanımlanacak olan yabani türleri doğada bulunmaktadır. Aşağıdaki resimde de Kaplan Karides’in bir başka yabani versiyonu görülmektedir.
Kaplan Karides Su Parametreleri:

Tüm Kaplan Karidesi türleri için su parametreleri aynıdır. Bu tür yumuşak suyu tercih eder ve ph’ın da 6,5 – 7,5 arasında olması onlar için konforlu bir su yapısı sağlar. Temiz bir su diğer karides türlerinde olduğu gibi Kaplan Karides türü için de bir gerekliliktir. İstenilen su şartlarının sağlanması durumunda da bu tür kolaylıklar bulundukları tanklara çoğalmaya başlayacaktır.

Kaplan Karides Üreme:

Diğer karides türleri gibi Kaplan Karidesler de su şartlarının optimum düzeyde temin edilmesi durumunda belli periyotlarda düzenli olarak üreyeceklerdir. Bunun için sularının çok temiz olması, suda ialç artığı, fazla yem, çürümüş bitki, ölü balık kirletici bir kaynakların olmaması gerekmektedir. Her dişi Kaplan Karides 20 – 25 arası yumurtayı kuluçkaya yatırır ve sağlıklı olduğu sürece bu sayı azalmadan devam eder. Kuluçkadaki yumurtalar açıldıktan sonra bir sonraki kuluçka döneminin başlaması bir haftadan uzun sürmez. Diğer bir ifade ile, yavrular yumurtadan çıktıktan sonra bir hafta içinde dişi Kaplan Karides yeniden yavru tutar. Bu türün üretilmesinin Kiraz Karides’ten zor olmadığını düşünüyorum. Aşağıdaki fotoğrafta dişi Kaplan Karidesin kuluçkadaki yavrularını rahatlıkla görebilirsiniz.
Cinsiyet Tespiti:

Dişi Kaplan Karideslerin erkeklerine göre en belirgin yapısı vücutlarının alt yapısıdır. Baştan sona vücüt genişilği de erkeklerinkine göre daha fazladır. Renk açısından erkek ile dişi arasında bir farklılık yoktur. Sahip oldukları renklerde de bir değişiklik meydana gelmez. Aşağıdaki resimde hem dişi ve hem erkek karidesi yan yana görüyorsunuz. Vücut formasyonundan dişinin daha kalın, erkeğin ise daha ince bir vücut yapısına sahip olduğu çok net bir şekilde görülebilmektedir.
Besleme:

Kaplan Karidesi beslemek çok kolaydır. Ispanaktan kabağa, alg bisküvisinden karides yemine her şeyi yerler. En uygun besleme şekli de günde bir kere ve 2 – 3 saat içinde bitirebilecekleri miktarda yem vermektir. Fazla beslemenin suda yemlerin gereksiz bir şekilde uzunca kalmasına ve bunun da suyun kalitesini bozmasına, bozulan su kalitesinin de karideslerin üremesine etki yaptığını görmek çok da zor değildir. Üstelik, fazla yemele karideslerin ölümüne de sebep olmaktadır. Unutmayın ki doğda karidesleri leş yiyici/çöpçüdürler ve ne bulurlarsa yerler. Onları bir ya da iki gün yemsiz bırakmanın bir mahzuru yoktur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder